29 Temmuz 2012 Pazar

Kalem fiyatları

İnsanlık duygu yada birtakım düşüncelerini aktarmak için makale kullandığından beri kalem kullanır. Yani kalemlerin tarihi yazının tarihi dek eskidir diyebiliriz. Makale yazmak için sarf edilen kalemlerin 1 türü de tüy kalemlerdir. Bunlar çoğunlukla kuş tüyünün makale yazılması maksadıyla faydalanılmaya başlandı. bugünlerde bu çeşit kalemlerin durumunu dolmakalemler kazandığı için fakat nostalji olsun denerek kullananlarda vardır.

Dolma kalemin Yapımı ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Kamış kalemin İmal edilişi ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihsel

insanlar, tarihin birinci çağlarından yola çıkarak, kil tarafları, sivri parçalar (taşlar), madenler ve odun kömürüyle makale yazmışlardır. 6 inci yüzyıldan 19. yüzyılın başına kadar yazma vazifesi için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden yararlanılmıştır. Tüy, tarafı sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak yazı yazılıyordu. bilhassa kaz tüyü kalem hoş kaleme aldığı için, 1830 a kadar kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Yararlanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü kibar olan tüy kalemler, yazmaya hemen hemen elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri hemen hemen ergonomik olmamakla birlikte mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene dek yazım işlemi yapılırdı.

Kuş tüyü kalemleri devrimizde pek kullanılmamaktadır.Fakat filmlerde yahut belgesellerde bu kalemlere rastlamak mümkün.Birtakım otantik ve tarihsel eşya satan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri sağlamak muhtemeldir.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. uygulanmaktadır.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için minumum 10 güne lüzum olur ve umimiyetle daha çok dayanıklı vaziyete getirmek için sıcak kumda bekletilirmiş, bu işlemin 1 kaç kere uygulandığı tüy kalemler ise başkalarına nazaran daha kıymetli olurmuş. Ardından yazana kolaylık olsun denerek uç kısımdaki tüyler elde edilir, ucu bir bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için bir oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak makale yazılırmış. Tüy kalemlerin negatif yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için fazla dikkat ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi 1'i kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir yada yazmış bulunduğu bütün metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin Yapımı ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler çok kolay 1 yapıya ve düzeneğe ehildir.Bu kalemler yalnızca kuşun tüyünden oluşmaktadır.Çok büyük kuşların tüyünün otomatikmen düşmesi sonucu veya kuşların tüylerinin koparılması sonucunda kazanılır.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden yahut kanat tüyünden temin edilir.

Makale yazmak için bu tüylerin ucu sivriltilirdi.Daha mumtazam ve işe yarar bulunması yönünden sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım işlemi yapılırdı.

En kıymetli Tüykalemler, ilkbaharda canlı kuşlardan alınan, sol kanadın dışındaki birinci 5 tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dış kısma doğru kavisli var olduğundan, özellikle sağ el ile yazanlar için yakışır açıyı sağlarmış. Sıkıntılı var olduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli numuneleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi ayrıca horoz tüyleri de uzun vakit kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Zaten ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı