29 Temmuz 2012 Pazar

Kalem Ne İşe Yarar

İnsanlık duygu veya kimi düşüncelerini aktarmak için yazı kullandığından bu yana kalem kullanır. Demek ki kalemlerin tarihi yazının tarihsel kadar eskidir diyebiliriz. Makale yazmak için söylenen kalemlerin bir nevi de tüy kalemlerdir. Bunlar genelde kuş tüyünün yazı yazılması amacıyla faydalanılmaya koyunuldu. bugünlerde bu cins kalemlerin makamını dolmakalemler aldığı için fakat nostalji olsun ismiyle kullananlarda bulunmaktadır.

Dolma kalemin İmal edilişi ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Kamış kalemin Yapılışı ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihsel

fertler, tarihin ilk çağlarından yola çıkarak, kil tarafları, sivri kayalar, madenler ve odun kömürüyle yazı yazmışlardır. altı inci yüzyıldan 19. yüzyılın başına dek yazma hizmeti için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden yararlanılmıştır. Tüy, tarafı sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak yazı yazılıyordu. özellikle kaz tüyü kalem harika yazdığı için, 1830 a kadar kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Yararlanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü şık olan tüy kalemler, yazmaya hemen hemen elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri hemen hemen ergonomik olmamakla beraber mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene kadar yazım süreci yapılırdı.

Kuş tüyü kalemleri 21.yy da hemen hemen kullanılmamaktadır.Ancak filmlerde yahut belgesellerde bu kalemlere karşılaşmak olası.Bazı otantik ve tarihi eşya satan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri bulmak mümkündür.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. yapılmaktadır.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için asgari 10 güne gereksinim olur ve umimiyetle daha dayanıklı duruma getirmek için sıcak kumda bekletilirmiş, bu işlemin 1 kaç sefer uygulandığı tüy kalemler ise diğerlerine nazaran daha çok kıymetli olurmuş. Arkasından yazana kolaylık olsun ismiyle taraf kısımdaki tüyler elde edilir, tarafı 1 bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için 1 oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak makale yazılırmış. Tüy kalemlerin olumsuz yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için fazla dikkat ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi biri kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir veya yazmış olduğu tüm metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin Yapımı ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler fazla basit 1 yapıya ve düzeneğe maliktir.Bu kalemler yalnızca kuşun tüyünden oluşmaktadır.Büyük kuşların tüyünün otomatikmen düşmesi sonucu ya da kuşların tüylerinin koparılması neticesinde elde edilir.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden yahut kanat tüyünden elde edilir.

Yazı yazmak için bu tüylerin tarafı sivriltilirdi.Daha çok kusursuz ve kullanışlı bulunması yönünden sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım işlemi imal edilirdi.

En değerli Tüykalemler, ilkbaharda dinamik kuşlardan alınan, sol kanadın dışındaki ilk beş tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dış tarafa doğru kavisli var olduğundan, özellikle sağ tarafa olan el ile yazanlar için uygun açıyı sağlarmış. Güç bulunduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli örnekleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi ayrıca horoz tüyleri de uzun vakit kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Doğrusu ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı