29 Temmuz 2012 Pazar

Kalem nedir

İnsanlık duygu yahut bir takım düşüncelerini aktarmak için makale kullandığından beri kalem kullanır. Demek ki kalemlerin tarihsel yazının tarihsel kadar eskidir diyebiliriz. Yazı yazmak için kullanılan kalemlerin bir türü de tüy kalemlerdir. Bunlar genellikle kuş tüyünün makale yazılması maksadıyla faydalanılmaya başlandı. Şimdilerde bu tür kalemlerin durumunu dolmakalemler elde ettiği için ama nostalji olsun diye kullananlarda bulunmaktadır.

Dolma kalemin İmal edilişi ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin İmal edilişi ve Düzenekleri

Kamış kalemin Yapımı ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihsel

İnsanlar, tarihin ilk çağlarından koyularak, kil parçaları, sivri kayalar, madenler ve odun kömürüyle makale yazmışlardır. altı inci yydan ondokuz. yüzyılın başına kadar yazma misyonu için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden faydalanılmıştır. Tüy, tarafı sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak yazı yazılıyordu. Özellikle kaz tüyü kalem güzel kaleme aldığı için, 1830 a kadar kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Kullanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü şık olan tüy kalemler, yazmaya çok elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri çokca kullanışlı olmamakla birlikte mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene kadar yazım işlemi imal edilirdi.

Kuş tüyü kalemleri bulunduğumuz çağda çok kullanılmamaktadır.Lakin filmlerde veya belgesellerde bu kalemlere rastlamak mümkün.Bazı otantik ve tarihsel mal (eşya) satış yapan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri bulmak mümkündür.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. uygulanmaktadır.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için en düşük 10 güne gereksinim olur ve çoğunlukla daha fazla dayanıklı vaziyete getirmek için sıcak kumda bekletilirmiş, bu işlemin bir kaç sefer uygulandığı tüy kalemler ise diğerlerine bakarak daha çok kıymetli olurmuş. Arkasından yazana kolaylık olsun diye uç kısımdaki tüyler elde edilir, ucu 1 bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için bir oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak yazı yazılırmış. Tüy kalemlerin menfi yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için çok dikkat ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi birisi kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir yada yazmış var olduğu tüm metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin İmal edilişi ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler çok basit 1 bünyeye ve düzeneğe maliktir.Bu kalemler sadece kuşun tüyünden oluşmaktadır.En büyük kuşların tüyünün kendiliğinden düşmesi sonucu ya da kuşların tüylerinin koparılması akıbetinde elde edilir.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden yada kanat tüyünden elde edilir.

Makale yazmak için bu tüylerin ucu sivriltilirdi.Daha fazla mumtazam ve faydalı bulunması açısından sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım süreci üretilirdi.

En kıymetli Tüykalemler, ilkbaharda diri kuşlardan alınan, sol kanadın dışındaki birinci beş tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dış tarafa doğru kavisli olduğundan, bilhassa sağ tarafa olan el ile yazanlar için yaraşır açıyı sağlarmış. Sıkıntılı bulunduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli örnekleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi hemde horoz tüyleri de uzun vakit kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Zaten ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı