29 Temmuz 2012 Pazar

Makas Nedir ?

BELLEME (ÖĞRENME) SÜRECİ 2

Öğretmen çocuklara model olaraktan ;başparmağını makasın bir gözüne başka parmağını da öbür gözüne sokarak ağzı aç,ağzı kapa hamlelerini yapar. Sonra evlatlara makasları vererek benzer hareketleri yapmalarını temin eder.

Öğretmen ya bir kartpostalı ya da halka şeklini çocuğun gözleri önüne getirerek makasın ağzıyla kağıttan nasıl kısımlar temin edeceğini teşhir eder. Bu mesafede çok fazla benzetmede elde edilebilir makas acıkmış hadi karnını doyuralım ağzı aç,hamm,ağzı kapa…bu işlemde veletin makas tuttuğu kolun dirseğinin kalkmamasına itina edilmelidir.

BELLEME (ÖĞRENME) SÜRECİ 4

Bu süreçteki amacımız şeritlerden ufak taraflar kesebilmektir. Bu sebeple bir elle makası açın, diğer elle de kesilmeye benzeyen sahada kağıttan ayrılmış şeridi tutun, makasın ağzını açın ve kesin. Çocukların bunları yapmasına fırsat tanıyın.

KAVRAMA AŞAMASI beş

MAKSAT:Kalın çizgiler kesme: Öğretmen amaca uygun iş sayfasını ayarlar. Çalışma sayfasındaki çizgiler makasın kesme yerinden büyük olmamalı ve çocuk bir kezde kesebilmelidir. Öğretmen çocuğa örnek olaraktan yönergeler verir;makasın ağzını aç,kesmeye başla,keserken kalın çizgide dur…Bu çalışmada mühim olan tam çizgilerin yukarısından kesiyor olabilmek değil çocuğun kalın bitiş çizgisinde durabilmesidir.

ÖĞRENME SÜRECİ altı

AMAÇ: Düz bir çizgi üstünden yüksek şeritler kesme: bu çalışma için öğretmen 6cm genişliğinde 20 yahut 30cm uzunluğunda kağıtlar hazırlayabilir. Hazırlanan kağıtların tam orta tarafına kalınca bir hat çizer ve uygun yönergelerle çalışmasını devam ettirir. makasın ağzını aç ve eksiksiz kapatmadan çizgi üzerinde sonlarına gelene dek kes.

BELLEME (ÖĞRENME) AŞAMASI yedi

MAKSAT: Dikdörtgen kesme: bu çalışma için kalınca bir kağıdın orta tarafına bir dik dörtgen çizilir. Öğretmen, evlatlara kesmeye nerden başlanacağını gösterir. Köşeleri kesme aşamasına fazla önem verilmez (bu aşama sonra öğretilecektir). Kesme süreci kıyıya gelindiğinde ordan dönülmeyerek kağıdın sonlarına dek gerçekleştirilir (yapılır).

KAVRAMA SÜRECİ 8

GAYE: Eğik hat üstünden kesme: Bu iş için üzerinde eğik çizgilerin olduğu rastgele 1 kartpostal yada üstünde eğik çizgilerin bulunduğu bir çalışma sayfası yararlanılabilir ya da aşağıdaki resimden bir çıktı alın. veletlere bu çalışmayla yap-boz yapabilecekleri de ifade edilebilir. Bu evrede makas değil, kesilecek hat düz olaraktan makasın ilerisinde bulundurulur. önce dış çizgiler,sonra eğik çizgiler kesilir.

KAVRAMA SÜRECİ 9

AMAÇ: Dış çizgiden içeriye hakiki kesebilme: bu çalışma için öğretmen eskiden bir numune hazırlayarak çocukların zihninde birşeyler oluşmasını karşılar. Bu çalışmada çocuklarla birlikte hareket edilir. Önce dikdörtgen biçilir sonra kalın çizgiden ince çizgilere kadar biçilir. Çocuklar kesme yöntemine başlayınca öğretmen ke ke ke en bitiminde da kes diyebilir ki çocuklar çizginin sonunda zamanında dursun.

KAVRAMA SÜRECİ on

GAYE:Köşe kesme: Bu sebeple evlatlara dört köşe,dikdörtgen vb. köşeli şekiller evvelden çizilip verilebilir. Çocuklar evvel kareleri hat yüzeyinden değil kabaca dışından kesebilirler. Köşelerde kağıt makasın önüne yatay olarak gelene dek çevrilir ve bir sonraki kıyıya dek kesilir (Çocuklar genellikle kağıt konumuna makası çevirirler)

BELLEME (ÖĞRENME) AŞAMASI 9

MAKSAT: Keskin olmayan köşeyi kesme: Öğretmen bu süreçte kartpostal vb. bir çalışma yapabilir böylelikle süreç bitiminde ortaya 1 malzeme çıkmış olur. Eğik çizgi çocuklarla kıyıya dek kesilebilir,peşinden kağıt yassı çizgi makasın önüne ulaşana dek çevrilir ve kesmeye devam edilir. Bu mesafede kesmeye ne tür taraftan başlanıldığı önemli değildir. ehemmiyetli olan çizgilerin yassı şekilde makasın ilerisinde olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı