29 Temmuz 2012 Pazar

Kalem Ne İşe Yarar

İnsanlık duygu veya bir takım düşüncelerini aktarmak için makale kullandığından beri kalem kullanır. Demek ki kalemlerin tarihsel yazının tarihi kadar eskidir diyebiliriz. Yazı yazmak için kullanılan kalemlerin bir türü de tüy kalemlerdir. Bunlar genellikle kuş tüyünün makale yazılması maksadıyla yararlanılmaya başlandı. şimdilerde bu tür kalemlerin makamını dolmakalemler edindiği için lakin nostalji olsun denerek kullananlarda bulunmaktadır.

Dolma kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin Yapımı ve Düzenekleri

Kamış kalemin Yapımı ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihsel

fertler, tarihin birinci çağlarından koyularak, kil bölümleri, sivri kayalar, madenler ve odun kömürüyle yazı yazmışlardır. 6 inci yydan 19. yüzyılın başına dek yazma hizmeti için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden istifade edilmiştir. Tüy, tarafı sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak yazı yazılıyordu. özellikle kaz tüyü kalem nefis yazdığı için, 1830 a dek kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Kullanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü şık olan tüy kalemler, yazmaya çok elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri hemen hemen ergonomik olmamakla birlikte mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene kadar yazım süreci yapılırdı.

Kuş tüyü kalemleri 21.yy da pek kullanılmamaktadır.Lakin filmlerde yahut belgesellerde bu kalemlere rastlamak muhtemel.Bir takım otantik ve tarihsel mal (eşya) satış yapan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri sağlamak olasıdır.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. gerçekleştirilmektedir.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için minumum 10 güne gereksinim olur ve çoğunlukla daha dayanıklı hale getirmek için sıcacık kumda bekletilirmiş, bu işlemin bir kaç sefer uygulandığı tüy kalemler ise başkalarına göre daha çok kıymetli olurmuş. Arkasından yazana kolaylık olsun denerek uç kısımdaki tüyler temin edilir, ucu 1 bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için 1 oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak makale yazılırmış. Tüy kalemlerin menfi yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için çok itina ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi biri kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir yahut yazmış olduğu tüm metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin Yapılışı ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler çok olağan bir inşaya ve düzeneğe ehildir.Bu kalemler yalnızca kuşun tüyünden oluşmaktadır.En büyük kuşların tüyünün kendiliğinden düşmesi sonucu ya da kuşların tüylerinin koparılması akıbetinde temin edilir.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden yada kanat tüyünden temin edilir.

Makale yazmak için bu tüylerin tarafı sivriltilirdi.Daha çok olağan ve ergonomik bulunması açısından sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım aşaması yapılırdı.

En değerli Tüykalemler, ilkbaharda hayat dolu kuşlardan alınan, sol kanadın ötesindeki ilk 5 tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dışa doğru kavisli var olduğundan, özellikle sağ el ile yazanlar için yaraşır açıyı sağlarmış. Sıkıntılı bulunduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli örnekleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi hemde horoz tüyleri de büyük zaman kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Esasen ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

kırtasiye ofis malzemeleri ofis malzemesi büro malzemeleri büro malzemesi temizlik malzemeleri temizlik malzemesi kırtasiye malzemeleri kırtasiye malzemesi ofis marketi ofis market ofis kırtasiye online kırtasiye fotokopi kağıdı a4 fotokopi kağıdı a4 kağıt koli bantları çay satışı dosya kağıt post it kalem bant hesap makinası etiket klasör makas zarf kaşe ayraç tükenmez kalem dolma kalem dispenser tuvalet kağıdı toz şeker küp şeker çöp kovası çöp torbası kağıt havlu kartuş toner drum şerit tahta kalemi yazı tahtası ecza dolabı evrak rafı